Du er her: Forside » Blog om alexanderteknik i hverdagen » Alexanderteknik og mindfulness

Alexanderteknik og mindfulness

Publiceret d. 24. maj 2011, 13:41 - 0 kommentarer.

Mindfulness er en forudsætning for at kunne bruge alexanderteknikkens principper. Men alexanderteknik er så meget mere end mindfulness. Teknikken påvirker både det mentale og det fysiske og er efter min mening den mest helhedsorienterede måde at arbejde med sig selv på. Så hvis du søger mere indre ro, bedre evner til at være nærværende, hvorfor så ikke lære alexanderteknik, hvor du også får din fysik med i processen?

En bevidst indadrettet, men til stadighed vågen opmærksomhed er en forudsætning for at man overhovedet kan gennemføre en lektion i alexanderteknik. Man er nødt til at være mindful, hvis man vil videre i sin egen proces via alexanderteknik.
Den ro, som er en del af rammerne for en lektion, giver mulighed for at frasortere indre støj, stress eller dagdrømmeri. Roen giver mulighed for at komme i tanker om, at man ikke behøver at være overfokuseret (oppe på dupperne), men på den anden side heller ikke underfokuseret (dagdrømmende). En tredje tilstand er at være nærværende. Det er dog de færreste beskåret at kunne bruge viljens kraft til at bestemme sig til at være nærværende. Blandt andet derfor er det en kæmpe fordel, at man i alexanderteknikken har en personlig lærer, der holder én fast i at være det. Uden nærværet er det ganske enkelt ikke muligt at følge lærerens instruktion og gøre sig nye sansemotoriske erfaringer.

-Så mindfulness, ja det er også alexanderteknik. Men alexanderteknik er uendeligt meget mere end det. Det er i høj grad også et fysisk arbejde. Det er den mest helhedsorienterede måde at anskue krop og psyke på, som jeg har mødt.

Vælger man at få undervisning i alexanderteknik, kommer man indirekte til at arbejde med at fastholde sin mindfulness, (=sig selv) mens man samtidigt forholder sig til sine daglige gøremål og sine relationer. Alexanderteknik og herunder mindfulness bliver således ikke noget, man går til, men bliver en del af ens måde at være på.

Jeg har selv lige været på et kursus med titlen “mindfulness”. Men det, jeg troede jeg skulle på kursus i viste sig at være yoga. Hvorfor kalde yoga for mindfulness, bare fordi det er hypet begreb i disse tider? Instruktørerne mente, at man kan blive mindful gennem yoga. Det er der sikkert nogen, der kan. Jeg vil blot nævne, at man kan bilde sig meget ind, for eksempel at indadvendthed er det samme som nærvær. Eller at man kan bruge sin vilje til at sige 1-2-3, så er jeg nærværende. Det kan man måske et par sekunder, men hvordan fastholder man den, når man ikke har redskaberne til det? De blev desværre ikke præsenteret på det kursus.

Så kald lige yoga for yoga. Ligesom jeg vil blive ved med at kalde alexanderteknik alexanderteknik.
Selvom begrebet Mindfulness p.t. er top fancyt og dermed sælger flere billetter.

Læs også denne kommentar af Kresten Schulz Jørgensen på Kommunikationsforum