Du er her: Forside » Blog om alexanderteknik i hverdagen » Alexanderteknik til sygehusansatte!

Alexanderteknik til sygehusansatte!

Publiceret d. 28. oktober 2013, 13:00 - 0 kommentarer.

Alexanderteknik kan reducere operationsfejl, bl.a. fordi kirurgerne får en bedre koordination.

Et af dagens nyhedsemner i medierne er patientsikkerhed eller mangel på samme. Et sted mellem 1000 og 5000 årligt lader livet på grund af “utilsigtede hændelser”.

Hvis det er 1000 er det 2,7 personer dagligt. Hvis det er 5000 er det 13,7!

Dertil kommer, at ”det kun er toppen af isbjerget”, som det blev udtalt i dagens P1 Morgen. Det kan jeg bekræfte: vores familie på 3 kan levere case-stories til 2 utilsigtede hændelser, der heldigvis ikke kostede os livet, men som alligevel har haft store konsekvenser.

Hvad man kan gøre for stressrelaterede fejl på hospitalerne skal man selvfølgelig se på i forhold til et overordnet økonomisk, organisatorisk og kulturelt aspekt, og det skal jeg ikke blande mig i.

Men jeg vil godt benytte lejligheden til at minde om et pilotforsøg fra 2010 foretaget på Cincinnetti College of Medicine, Ohio: ”The Impact of The Alexandertechnique In Improving Posture During Minimally Invasive Surgery”

I projektet deltog 7 kirurger (urologer), som har krævende arbejdsstillinger, når de laver kikkertoperationer.

Studiets konklusion
Efter 2 gruppesessioner og 6 individuelle lektioner i alexanderteknik var resultatet, at deltagerne oplevede en signifikant forbedring i holdning og koordination i overkrop og skuldre, og de havde mindre ubehag og træthed efter at de havde lavet kikkertundersøgelser og eller -operationer.

Man ved, at større udholdenhed og bedre koordination reducerer kirurgisk træthed.
Operations-træthed har vist sig at være associeret med fejl. Alexanderteknik undervisning har altså potentialet til at reducere antallet af fejl, der er opstået på grund af operationstræthed.

Forfatterne bag studiet anbefaler naturligvis, at der bliver lavet et større forskningsprojekt så dokumentationen bliver solid. Hvem ved, måske er de i gang??

Et fromt ønske
Tænk, om der var folk i ledelserne på de mange forskellige hospitaler, som ville inkludere undervisning i alexanderteknik til personalet. Det kunne, sammen med andre mere overordnede tiltag gøre en kæmpe forskel. Et andet studie fra 2012, som handler om alexanderteknik på små, mellemstore eller store virksomheder, har konkluderet at der bliver mindre stress på arbejdspladsen, laves færre fejl, man er hurtigere om at lave sin opgave, der er færre sygedage og bedre kommunikation, hvilket betyder færre konflikter. Dette gælder alle typer af arbejde.

Poster om pilot-studiet ligger her
+ klik på pilot 2010.
Omtale af det arbejdsplads-relaterede studie fra 2012 ligger på samme side.