Problemer i bevægeapparatet kan godt handle om andet end dårlige vaner

En hel del elever henvender sig til mig med muskel-skelet-problemer. Som oftest har de glæde af at lære alexanderteknik. Men for nogles vedkommende er det ikke tilstrækkeligt til at vinke farvel til deres gener.

Når jeg hører nærmere om, hvilke symptomer de døjer med, får jeg nogen gange en fornemmelse af, at de har brug for at få suppleret med et andet tiltag. Nemlig indsigt i deres egen indre biokemiske tilstand, og – hvis det viser sig, at den ikke er optimal – at få at vide, hvad man selv kan gøre ved det.

Selvom alexanderteknik kan afhjælpe et væld af symptomer i bevægeapparatet, er det bare sådan, at det ikke altid kan stå alene, men skal suppleres af andre tilgange, når man ønsker at blive fri for smerter og træthed i muskel-skeletsystemet. Og det er også bare sådan, at man i nogle tilfælde hverken kan træne, pumpe eller strække sig fra smerter, som mange konventionelle behandlere foreskriver. Men hvilken retning skal man så kigge i?

Hippocrates
For mere end 2000 år siden sagde den moderne medicins fader Hippocrates, at alle sygdomme stammer fra tarmen. Dette gælder således også problemer i bevægeapparatet.

Det handler om biokemi
Det er set i masser af tilfælde, at personer med en ringe tarmflora også kan udvikle symptomer i led og muskler. Det betyder, at det kan være relevant at undersøge, hvordan ens biokemiske tilstand har det – simpelthen for at få afklaret, om det er noget, man kan gøre noget ved ved at kigge i andre retninger end den motoriske. For heldigvis kan man gøre noget ved en ringe tarmflora.

Gut and Psychology Syndrome
For en del år siden har den russiske neurolog og ernæringsekspert Natasha Campbell-McBride lanceret en paraply-diagnose for alle de hundredevis af diagnoser og symptomer, der kan stamme fra en ringe tarmflora. Hun kalder den Gut and Psychology Syndrome, eller GAPS. Der er flere hundrede af dem, og de er af både fysisk og mental karakter.

GAPS-symptomer fra mit undervisningslokale
Symptomer, som jeg har set i mit undervisningslokale, og som jeg har mistanke om kan være GAPS-symptomer er for eksempel

* virkelig dårlig nattesøvn uden nogen speciel forklaring, hvilket gør umådeligt træt og får en til at falde sammen
* årelang plage af ondt i maven, hvilket kan forplante sig til massive spændinger
* narkolepsi, bl.a. mister man jordforbindelsen
* indlæringsvanskeligheder, bl.a. gør det en flyvsk og indelukket
* angst, som bl.a. får ens krop til at lukke sig sammen, giver spændinger med mere
* plantar fascitis, som giver smerter og man står og går dårligt
* allergiske udslæt i ansigtet, som får en til at lukke sig mere sammen

Lav din egen research
Forvent ikke, at behandlere ved særligt meget om dette. Særligt ikke læger. De er ikke uddannet til at vide noget om det. Du er nødt til at lave din egen research, hvis du vil videre ad dette spor. Hvis det ringer en klokke, henviser jeg til min anden webside  Her kan du bl.a. finde links til mange andre meget informative sites om emnet samt kontaktinfo til GAPS-behandlere.

Tilføjelse, skrevet 1 år efter mit oprindelige indlæg udgivet i januar 2019:
 I dec 2020 udkom et dansk forskningsprojekt om probiotika og rygsmerter, og det ligger omtalt her på Gigtforeningens website

Tilføjelse 4. juni 2020:
Du kan nu købe GAPS Kogebogen direkte af mig med 33% rabat, dvs nedsat fra 300 til 200 kr. Det er en selvhenter hos mig på Frederiksberg – alternativt jeg sende den, og så ryger der porto oveni, ca 50 kr. Ring, hvis du er interesseret!

Tilføjelse maj 2021:
I november 2020 udkom endnu en særdeles informativ og praktisk bog af Natasha Campbel-McBride med titlen Gut and Pshysiology Syndrome. Fokus er på de fysiske symptomer af en dysbiotisk tarmflora. Herunder muskel-skelet-symptomer. Hendes første bog om GAPS fra 2004, Gut and Psychology Syndrome, havde fokus på de mentale symptomer, såsom ADHD, spiseforstyrrelser, autisme, skizofreni, depression med mere.