Du er her: Forside » Blog om alexanderteknik i hverdagen » Om patienter, træning og drop-outs

Om patienter, træning og drop-outs

Publiceret d. 4. november 2010, 14:55 - 0 kommentarer.

Adspurgt, om der findes tal på, hvor mange patienter, der dropper ud af fysioterapeuters anviste øvelsesprogrammer, og om de ved, hvad der bliver af dem, svarer Danmarks professor i fysioterapi, at det findes der ikke tal på. Det er ellers relevant nok at finde ud af, så anbefalingerne kan blive lidt mere nuancerede.

Gigtforeningen har udviklet en række øvelser, som du selv kan lave hjemme, for at styrke musklerne og smidigheden i din krop. Øvelserne er ikke en mirakelkur, men med en stærk og veltrænet krop bliver du bedre i stand til at klare dagligdagens mange løft og bevægelser, og forebygge tilbagefald af f.eks rygsmerter.

Selvom der ikke bliver lovet mirakelkur bliver vi alligevel lovet, at disse øvelser kan forebygge smerter. Der er ingen tvivl om, at rigtig mange har glæde af muskelstyrkende øvelser, det jeg vil kalde træning. Det er et faktum, at fysioterapeuter har gode resultater fra patienter, der er smerteplagede og som giver sig til at træne. Men adspurgt, om der findes tal på, hvor mange patienter, der dropper ud af fysioterapeuters anviste øvelsesprogrammer, og om de ved, hvad der bliver af dem, svarer Danmarks professor i fysioterapi, at det findes der ikke tal på.

Det viser, at fysioterapeuternes gode resultater baserer sig på netop dem, der bliver i programmerne. Men det er de andre, altså dem, der siver fra programmerne, vi alexanderlærere blandt andre møder i vores undervisningslokale. Den ene efter den anden siger, at de har opgivet, for de der øvelser hjalp ikke på smerterne, eller at de faktisk har fået det bedre efter at de er holdt op med at lave dem.

For mange er disse øvelser, gigtforeningen anbefaler, en hjælp.
Men ikke for alle. For nogle gør de det hele værre.

Hvad med at skifte det forherligede ord ”styrke” og ”veltrænet” ud med vel-koordineret?

De fleste af os udvikler med tiden en så ringe evne til at koordinere bevægelserne hensigtsmæssigt og med minimal risiko for nedslidning, at vi ligegyldigt om vi træner eller tømmer opvaskemaskine slider unødigt meget på kroppen. Og så har vi balladen: smerter.

Kan vi ikke bare nøjes med at blive enige om, at vi ikke er ens, vi er forskellige. Også gigtpatienter.