Du er her: Forside » Blog om alexanderteknik i hverdagen » Bizart 2: skatteministeriet modarbejder forebyggelse

Bizart 2: skatteministeriet modarbejder forebyggelse

Publiceret d. 12. januar 2011, 18:20 - 0 kommentarer.

Skat og skævvridning.
En violinist har tabt sin sag om fradrag for 23 lektioner i alexanderteknik. Det er sørgeligt, at skatteministeriet ikke rider med på forebyggelsesbølgen, men nærmere bekæmper den.

“Hvis violinen blev opfundet nu, ville den formentlig blive konstrueret anderledes, end den, vi spiller på i dag.” Det siger 2. violinist Bodil Kuhlmann fra Radio Symfoniorkesteret i programmet Åbent Hus på P2, januar 2011 – og hun begrunder det således: Man slider meget på sin krop ved at spille på instrumentet i så mange timer dagligt; man indtager en skæv og vridende stilling og man skal have armene løftet mere eller mindre – alt efter hvad man spiller – i lang tid ad gangen. Spiller man for eksempel Bruckner, hvor man som violinist skal ligge på de dybe strenge i en halv time ad gangen, betyder det at man skal løfte sin buearm mest muligt og holde albuen løftet non stop i ½ time.

Ja, det er jo bare om at prøve selv og mærke, hvordan man så får det. Sæt dig på en stol og løft så din bøjede højre arm, så albuen er højere end skulderen. Hvor længe kan du klare det? Læg så dertil, at en musiker med samme armløft skal præstere en helt bestemt tonekvalitet.

Måske skulle skatteministeren prøve, så han kan forstå, hvorfor det er en god idé for violinister, at de gør noget ekstraordinært for at kunne klare deres ekstraordinære fysiske udfordringer. Bodil Kuhlmann fortæller, at hun løber marathon og lyder til at være i topform – og dermed klarer hun sit spil uden de problemer hun havde tidligere. Men man kan jo også klare problemerne ved for eksempel at få undervisning i alexanderteknik. Det har en violinist fra København fået, som så mange andre – og hun har trukket undervisningsudgifterne fra på sit regnskab som driftsomkostninger (2003). Musikerforbundet har kørt hendes sagsanlæg mod skatteministeriet, og hun har tabt – hun måtte ikke trække skaldede 23 lektioner fra på sin selvangivelse. Begrundelse: at alle kan have glæde af alexanderteknik og det derfor ikke er noget, der i særlig grad har noget med hendes fag at gøre. Nej, men det har at gøre med alle fag! Og så er der bare nogen, der har rigtig meget mere brug for det end andre, fordi deres arbejdsstillinger er absurde.

Vi nævner i flæng: strygere, fordi de skal løfte deres arme så meget, organister, fordi de sidder på deres sædeknogler uden støtte fra fødderne mod gulvet – dem skal de jo lissom spille med – trommeslagere, blæsere, tangent- og strengespillere, sangere – for bare at blive ved musikerne. Så er der flere hundrede af andre faggrupper – se selv på forebyggelsesfonden over særligt nedslidningstruede menneskearter, selvom den er meget mangelfuld. Så er der alle dem med helt små børn og dem der arbejder foran en computer. Dem, der pisker rundt og servicerer og plejer andre mennesker. Dem der fælder træer og dem der ikke laver en bønne. Vi har alle vores særlige udfordringer, og hvis man ikke kan få bare symbolsk opbakning af staten til selv at gøre ved ved sagerne i tide, så er det vist på tide at skatte og sundhedsministeriet får talt sammen.

Dommen blev offentliggjort i december og ligger her

Læs også En bizar historie 1