Du er her: Forside » Blog om alexanderteknik i hverdagen » Stol på din stol!

Stol på din stol!

Publiceret d. 5. maj 2009, 10:43 - 0 kommentarer.

Jeg vil godt sætte spørgsmålstegn ved, om en klassisk kontorstol med hjul, vippe-, dreje- og hvad-har-vi-funktion er specielt god for kroppen, især ryggen.

Kan man stole på en stol?
Ikke hvis der er hjul under og heller ikke hvis den kan dreje, vippe eller gynge. Jo blødere polsteret er, jo mere diffust bliver sædet, og jo mere skråtstillet ryglænet er, jo mere pres kommer der i lænden og jo mere må man spænde i nakken. Jojo, der er nok af stole-faktorer der gør, at man kan få sig nogle rygproblemer.

Tusindvis af menneskers arbejdsplads er på en stol foran et bord med en computer på. I timevis. Dag ud og dag ind.
Nogle er så heldige at have hæve-sænkeborde, så man kan variere sin arbejdsstilling, og det er kun godt, især hvis man udnytter det, eftersom den bedste arbejdsstilling altid er den næste.

Men stolen? Jeg vil godt sætte spørgsmålstegn ved, om en klassisk kontorstol med hjul, vippe-, dreje- og hvad-har-vi-funktion er specielt god for kroppen, især ryggen.

Jordens tyngdekraft trækker os hele tiden nedad, også når vi sidder. Vi er selvfølgelig ikke interesserede i at skvatte ned ad stolen. Derfor knokler kroppen automatisk på at hage sig fast på den. Hvis vi slappede fuldstændigt af i hele kroppen, ville der lyde et bump og vi lå på gulvet.

Det er en færdighed at kunne sidde ubesværet. Hvis man ikke har tilegnet sig den færdighed, bruger man en del kræfter på det, uden at tænke over det.
Spørgsmålet er, hvordan man kan koordinere dem bedst muligt, så man sidder godt og ikke får ondt. Jeg og en del andre alexanderlærere anbefaler, at man henter stabilitet fra gulvet/jorden og fra stolen. Dvs, man kan bruge de to flader, som man befinder sig på, som et afsæt, for de flytter sig ikke. Hvis man kan stole på, at hverken gulvet eller stolen flytter sig, behøver man ikke bruge alle mulige ekstra kræfter på at holde sig på stolen uden at vælte ned. Gulvet flytter sig selvfølgelig ikke, men stolen flytter sig heller ikke, for vi bruger en klassisk skammel i undervisningen. Det gør vi, fordi man med sådan en ved, hvor man har den, den bliver stående og forsvinder ikke i alle mulige retninger. Den er rulle-, vippe- rotations- og katapultfri, så derfor kan man tillade sig at give lænden fri og lade arbejdet foregå fra føddernes kontakt med gulvet og fra bækkenbundens kontakt med stolesædet, uden at kollapse.

Omvendt, hvis man befinder sig på en kontorstol med alle de bevægelig indstillelige funktioner, og den ikke er låst fast, er man nødt til at bruge lænden for at undgå at tilte ned af stolen. Det er klart, at det kan give smerter i det lange løb. Derfor kan jeg kun anbefale, at man indstiller sin kontor-rulle-stol som man ønsker, og såfremt det er muligt i forhold til éns arbejdsopgave, lås den fast, så man ikke sejler rundt og skal hage sig fast med sin lænd. Måske kan man ikke engang mærke, at det er det, man gør, men det er sandsynligvis fordi det er så indgroet en vane, at man ikke engang kan mærke det.

Udover det kan det ikke anbefales nok, at man varierer sin arbejdsstilling så tit som muligt. Måske skulle man overveje at have flere stole at skifte mellem, ligesom nogle med stående arbejde har flere par sko at skifte imellem i løbet af dagen. Campingstol, lænestol, skammel, kontorstol………med eller uden puder………