Du er her: Forside » Blog om alexanderteknik i hverdagen » Kritisabel forskningsformidling fra NFA bekræfter myter om fysisk trænings velsignelser

Kritisabel forskningsformidling fra NFA bekræfter myter om fysisk trænings velsignelser

Publiceret d. 11. februar 2016, 19:22 - 0 kommentarer.

“Styrketræning mindsker kroniske smerter” Ja – for 16 ud af + 600 slagteriarbejdere! Hvad med resten??

Simsalabim, så har forskere på NFA fundet en all round løsning for slagteriarbejderes smerteproblemer i bevægeapparatet. Dette fremgår af en pressemeddelelse fra et projekt fra Det Nationale Center for Forskning i Arbejdsmiljø. Her har en gruppe forskere undersøgt, hvordan specifik styrketræning kan afhjælpe slagteriarbejderes kroniske smerter i hals nakke, skuldre, arme og håndled samt hvordan det hænger sammen med forebyggelse af tab af arbejdsevne.
Det er kun den første del, jeg kommenterer her.

Ifølge pressemeddelelsen fremgår det, at
600 slagteriarbejdere har deltaget, og at 50 % af dem (=300 mand) har fået reduceret deres smerter med 50% efter styrketræning i 10 minutter 3 x/ugen.

Men dykker man ned i selve artiklens egentlige tal, bliver de 600 deltagere efter schreening, frasortering og frafald reduceret til 66, hvoraf halvdelen udvælges til at lave den omtalte styrketræning.

De reelle resultater ser derfor sådan ud:
16 personer hjælper træningen (mindst 50 % smertereduktion)
8 personer hjælper det noget (25-50% smertereduktion)
8 personer hjælper det ikke
2 personer får det værre af det

Der er meget langt fra pressemeddelelsens overskrift til disse tal: at 300 skulle få det bedre af det i forhold til disse reelle 16 personer.
Dette er ikke en kritik af forskerne, men af formuleringen af pressemeddelelsen.

- Som desværre er en klassiker, især når det gælder overskrifter. Skribenten har da også en umulig opgave: at koge 2 forskellige spørgsmål sammen til én fængende overskrift. Tallene bliver blandet sammen, hvilket er med til at få resultaterne til at fremstå som solide.

50% smerte-reduktion for halvdelen af deltagerne (16 mand), det er meget positivt for dem.

Hvor blev resten af de 410 slagteriarbejdere, der ønskede at deltage i forsøget af?
Jo – 135 af dem endte med at møde op til udvælgelse, men hele 53 af dem blev sorteret fra af forskellige grunde, især helbredsmæssige. (mellemregningerne kan ses i nedenstående link)

Således blev 410 personer kogt ned til 66, hvoraf 33 blev udvalgt til at gennemføre styrketræningen. (De andre 33 undergik ”ergonomiske tiltag”; ingen kontrolgruppe.)

Heraf ses let, at styrketræning ikke er for alle slagteriarbejdere med smerter i de nævnte områder af kroppen.
Kan forskningsformidlere ikke gøre det bedre? Det er op ad bakke, det ved jeg af egen erfaring. Vi skal have fanget læseren. Vi ynder at gøre det med et markant udsagn og meget gerne med noget sensationsagtigt, men spørgsmålet er, om de gængse nyhedskriterier er rimelige at praktisere i forhold til lødig formidling af forskning?

Jeg synes, der er plads til forbedring.

Da jeg for år tilbage spurgte professor i fysioterapi Ewa Roos, Syddansk Universitet, om de har tal på, hvor mange, der dropper ud af deres forsknings-styrketræningsprogrammer, svarede hun Nej, det har vi ikke.

Nej, men så er det jo klart, at der hersker en gængs idé om, at styrketræning hjælper på alle, der har problemer i bevægeapparatet, præcis som overskriften i pressemeddelelsen giver et indtryk af. For det er kun dem, der når i mål og som bliver erklæret egnet til træningen, der registreres.

Men hvad med resten?

Rapporten ligger her