Du er her: Forside » Blog om alexanderteknik i hverdagen » Trækker du vejret med maven?

Trækker du vejret med maven?

Publiceret d. 12. oktober 2010, 13:06 - 0 kommentarer.

Lad være med det. Brug lungerne!

Mange, der underviser i sang, dans, idræt m.v. eller er behandlere siger, at man bør trække vejret med maven. Jeg har selv hørt det et utal af gange, og mine elever siger også, at det har de fået at vide. Jeg forstår godt, hvad der menes. Men det er en sær vending, der let kan misforstås. Hvorfor ikke trække vejret med lungerne?
Hvis man skal trække vejret med maven, så tror man jo, at man skal gøre alt muligt med maven. Men det er jo lige præcis det, man ikke skal. Hvis man lader maven være mave, er den fri og uspændt, og så hindrer man ikke sin vejrtrækning.

Når man gør ingenting med maven, kan lungerne med en indånding ”skubbe” til maven, og den bevæger sig samstemmende med lungernes bevægelse. Mon ikke, det er det, der menes med at trække vejret med maven?

Som oftest er lungerne større end vi tror, og der er masser af uudnyttet volumen, vi kan bruge. Det er gratis, det ligger som et tilbud på et sølvfad lige for næsen og venter på at blive opdaget. Ilt er som bekendt livgivende, så hvorfor ikke tage for sig, uden dog at hyperventilere.

I stedet for ”at trække vejret med maven”, vil jeg opfordre til, at man bruger lungernes volumen ikke blot fortil, men også på siden af kroppen, på ryggen og udfor mellemgulvet. – Varier alt efter hvad du laver.

Hvis man gør det, bevæger maven sig også, fordi den bliver ”masseret” af lungernes bevægelser ind og ud. Men det er altså lungerne, man trækker vejret med. Helst pr. refleks. Hvis ikke, er det fordi vi selv sætter hindringer i vejen for det ved at spænde her og der, og så har vi balladen. Så opsøger vi vejledning, hvorpå vi får at vide, at vi skal trække vejret med maven………..

Jeg vil godt understrege, at det at have en grundlæggende frihed eller afspændthed i maven godt kan kombineres med at have en god bugstøtte. Pointen her er bare, at bugstøtten kun skal i aktion, når der er brug for det – og det er ikke 24 timer i døgnet.