Du er her: Forside » Blog om alexanderteknik i hverdagen » Tvangsmotion for stressramte?

Tvangsmotion for stressramte?

Publiceret d. 23. januar 2013, 13:59 - 0 kommentarer.

Nej tak!

Mandagens Berlingske-kronik handlede og hård motion ordineret på recept til personer, der er gået ned med stress. Det er sådan i dag, at hvis stresssygemeldte er på sygedagpenge og ikke tropper op på et motionscenter med det formål at få sved på panden som anvist, får de frataget deres sygedagpenge.

Tak til forfatterne af kronikken, adj. prof., University of Western States Umahro Cadogan og erhvervspsykolog Majken Matzau, fordi de siger, at dette bør stoppes omgående.

Deres argument er først og fremmest, at kroppen ved hård motion producerer endorfiner – hvilket en stressramt i forvejen har alt for meget af. Hvis han eller hun går målrettet efter den type af motion, der udøves på et fitnesscenter, risikerer personen derfor at gøre gøre stress til en permanent tilstand.

Det, jeg studser over i hele denne besynderlige, nærmest kafkaske forestilling om, hvad der er godt for hvem, er at stressramte overhovedet bliver tvunget til at lave aftaler 3 gange om ugen. Det er vel noget nær det sidste, man har brug for, når man først er gået ned; når man ikke kan huske, ikke orker noget som helst, får tinnitus af det mindste, bliver svimmel og får hovedpine og så videre.

Når man er gået ned med stress, er det blandt andet fordi man har ladet sine grænser for formåen overskride i en længere periode. Når det er sket, er det svært at finde tilbage til det punkt, hvor man skal sige stop, og til at kunne registrere, hvornår man gør noget, der virker nedbrydende for en selv eller ej.

Det må vel være den evne, man skal genopdage, når man er i stress-krise. Det gør man ikke i et fitnesscenter, hvor endorfinerne pisker om kap med sveden.