Du er her: Forside » Hvad er Alexanderteknik? » Formål

Formål

Der kan være mange forskellige formål med at lære alexanderteknik.
De fleste går igang, enten fordi de ønsker at forebygge eller at genoprette problemer i bevægeapparatet.

Alexanderteknik kan virke forebyggende mod skader, smerter og slid i kroppen
De fleste af os laver flere uhensigtsmæssige bevægelser, end vi aner, og det slider. Men man kan lære at mærke, hvad man egentlig gør, og som man får ondt af eller risikerer at få ondt af på længere sigt. Ud fra den nye indsigt kan man ændre dårlige vaner til nogle mere hensigtsmæssige.

Har du allerede ondt?
Hvis man har smerter eller føler sig kronisk træt i et område af kroppen, kan alexanderteknik virke genoprettende. Man får undervisning i at bruge sine kræfter med omtanke og i at koordinere sine bevægelser, så det får indvirkning på refleksplanet. Hvis man har haft en skade, en sygdom, et nedslidende job eller slet og ret bruger sig selv på en opslidende måde, kan man alligevel godt få et liv med færre eller helt ingen smerter i bevægeapparatet ved hjælp af alexanderteknik.

Alexanderteknik er undervisning
At lære sig selv at kende ved hjælp af alexanderteknik kan sammenlignes med at lære at spille på et nyt instrument. Man er elev, ikke patient/klient. Det betyder, at man bliver inddraget aktivt i sin egen proces, og der stilles krav om, at man under en lektion er opmærksom.

Vi skal alle holde til et helt arbejdsliv
Mange musikere, skuespillere og dansere har tradition for at benytte sig af teknikken. De skal nemlig kunne yde deres optimale dag efter dag. Deres krop og koncentrationsevne skal være i form, og deres fag er præget af, at de skal præstere toppen, hver gang de er på scenen. Med alexanderteknik som supplement til deres øvrige arbejdsmetoder kan deres performance blive bedre, samtidigt med at de bruger færre kræfter. Den kan også medvirke til, at de bedre kan holde til at arbejde med deres fag resten af livet uden at gå i stå på grund af et uhensigtsmæssigt bevægelsesmønster.

Dokumentation: alexanderteknik gavner på arbejdspladsen
Men det er ikke kun kunstnere, der skal performe og holde til et langt arbejdsliv!
Det skal alle andre også: dem, der sidder ved en skærm dagen lang, laver gentagne bevægelser, har hårdt fysisk eller højt specialiseret arbejde (f.x kirurger, musikere eller piloter) og alle kan have glæde af alexanderteknikken.
Det viser en undersøgelse fra april 2012, som konkluderer at alexanderteknik gavner på arbejdspladsen. Mere om det her

Eksempel på uvanens magt
Hvis man i hele sit liv af én eller anden grund har stået med en anelse mere vægt på venstre fod end på højre, samtidigt med at man selv synes, at man står lige, så opleves det jo som om, man står med vægten ligeligt fordelt. Vanen med at stå med mere vægt på venstre er en så indgroet del af én selv, at man ikke er klar over, at man gør det, fordi man aldrig har tænkt over det og sandsynligvis heller ikke er i stand til at registrere det. Det er blevet indkodet i ens blotte væren. Derfor er man nødt til at have en erfaren person, (hvad med en alexandertekniklærer?) til at fortælle én, om der er overensstemmelse mellem det man tror, man gør, og det man rent faktisk gør. Det lyder ikke som det store problem at stå sådan, men som årene går, kan det snildt give problemer, for eksempel i knæ, hofte, lænd, ryg, skuldre, nakke. Det er der desværre alt for mange eksempler på.

Lidt klogere kan man da blive ved at læse, men…..
For at fatte, hvad alexanderteknik egentlig er, er det nødvendigt at erfare det på egen krop, og den kan man desværre ikke læse sig til. Men bøger om metoden er et glimrende supplement til større forståelse og inspiration til at arbejde videre selv, når man har fået undervisning. Jeg anbefaler Missy Vineyards bog fra 2007, “How You Stand, How You Move, How You Live”.

Giv dig selv en briksetur
Du kan desuden selv lægge dig ned med fodsålerne i gulvet og hovedet på en lille bunke bøger hver dag i 5-10 minutter, få lidt ro på så det er muligt at tjekke dagsformen i krop og sind. Hvis du har brug for en lyd-guide til formålet kan du købe én af mig. Mere om det her