Du er her: Forside » Hvordan foregår en lektion? » Hvorfor soloundervisning?

Hvorfor soloundervisning?

Forestil dig hvor lidt du vil få ud af klarinetundervisning, hvis undervisningen foregår på et hold sammen med op til 19 andre elever. Det er bedre end ingenting, men ikke specielt effektivt. En lærer kan umuligt have føling med den enkelte elevs spilletekniske udvikling, hvis undervisningen foregår på store hold.

Derfor er der tradition for, at instrumentundervisning såvel på landets musikskoler som i privat regi foregår som solotimer – eller med max. 2 elever ad gangen i dobbelt så lang tid. Spiller man sammen med flere er formålet sammenspil, orkesterspil, hvilket handler om netop sammenspil og ikke som i solotimerne at lære at håndtere sit instrument teknisk og musikalsk. Det er herligt at spille sammen, men uden soloundervisning vil man hurtigt møde begrænsninger på grund af manglende teknisk formåen. Hvor sjovt er det.

Det samme gælder for alexandeteknik. Eftersom en lærer kun har to hænder, er det krop umuligt for ham/hende at give vejledning til den enkelte, når det foregår på store hold. Hvis du tilmelder dig et begynderhold, der slet og ret hedder alexanderteknik, er det ganske givet stærkt inspireret af alexanderteknik, men du skal vide, at det ikke er den rene vare. Det vil være blandet med andre tilgange til arbejdet. Hvilket muligvis kan være strålende – det er bare ikke det samme som at modtage lektioner i alexanderteknik.

Den rene vare giver derimod grundlag for at du kan flytte dig i præcist det tempo, du selv er parat til, og den rene vare er sololektioner med lærerens “hands on”. Gennem den praktiske erfaring kan du få nye erkendelser og en anden bevidsthed om dig selv inklusive dit bevægelsesmønster og din måde at tænke på og forholde dig til omverdenen på. Ønsker du at få det, er du nødt til at finde din egen lærer. Find én, du svinger godt sammen med – ligesom hvis du skulle finde en klarinetlærer.
DFLATs hjemmeside er der en oversigt over alexandertekniklærere, som har en godkendt uddannelse bag sig målt efter internationale (ATAS) standarder.